flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП затвердила зміни до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень

12 квітня 2024, 12:26

9 квітня 2024 року під час засідання Вища рада правосуддя вирішила затвердити зміни до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, якими надано дозвіл на повний доступ до Реєстру Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Таке рішення прийнято за результатом розгляду звернення заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка, в якому зазначено про ліквідацію Спеціалізованої антикорупційної прокуратури як самостійного структурного підрозділу Офісу Генерального прокурора та створення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури як окремої юридичної особи. Така реорганізація відбулася відповідно до Закону України від 8 грудня 2023 року № 3509-IX «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури», що набрав чинності 1 січня 2024 року, яким внесено зміни до Закону України «Про прокуратуру».

Відповідно до частини третьої статті 8-1 Закону України «Про прокуратуру» на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру покладаються такі функції:

1) здійснення нагляду за додержанням законів під час проведення оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування Національним антикорупційним бюро України;

2) підтримання державного обвинувачення в суді у відповідних провадженнях;

3) представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, передбачених цим Законом і пов’язаних із корупційними або пов’язаними з корупцією правопорушеннями, а також представництво у межах компетенції інтересів держави у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави.

Прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури необхідний повний доступ до інформаційних ресурсів ЄДРСР для забезпечення виконання завдань і повноважень, визначених законодавством.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура як юридична особа публічного права почала діяльність з 21 березня 2024 року.

Отже, Вища рада правосуддя вирішила внести зміни до розділу ІХ «Забезпечення надання повного доступу до Реєстру» Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень.

У пункти 2 і 4 до переліку організацій, яким надано дозвіл на повний доступ до інформаційних ресурсів Реєстру включено прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Пункт 5 доповнено підпунктом 14-1, яким визначено, що дозвіл на повний доступ до електронних примірників судових рішень надається та анулюється «уповноваженим особам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури – заступником Генерального прокурора – керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури».

Вказані зміни затверджені рішенням ВРП від 9 квітня 2024 року № 1052/0/15-24 «Про затвердження Змін до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень».

Читайте нас у Facebook

©Прес-секретар суду