flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи можна самому захищати себе у суді?

21 листопада 2023, 11:42

Відповідно до Цивільного процесуального кодексу України у цивільному судочинстві громадянин може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та/або  через представника. Особиста участь у справі особи не позбавляє її права мати в цій справі представника.

Представник - це особа, яка здійснює процесуальні дії від імені та в інтересах іншої особи (довірителя). У цивільному судочинстві представник виконує процесуальні дії на підставі повноваження, наданого йому законом, статутом, положенням або договором. Представник має допомагати особі, яку представляє, у здійсненні її процесуальних прав, попередити їх порушення у цивільному процесі, домогтися для особи найбільш сприятливого рішення, надати суду допомогу у здійснені правосуддя у цивільних справах.

Хто може бути представником?

-Адвокат, який діє на підставі довіреності або ордеру, виданого відповідно до Закону України про адвокатуру та адвокатську діяльність.

-Законний представник.

-Особа, яка досягла 18-ти річного віку та має цивільну процесуальну дієздатність під час розгляду трудових спорів та малозначних справ.

-Посадові особи органів або інші особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб, осіб, визнаних недієздатними чи обмежено дієздатними.

У кримінальному судочинстві згідно з пунктом 3-с ст. 6 Європейської Конвенції з прав людини кожний обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має право захищати себе особисто чи використовувати правову допомогу захисника.

Обов′язковою є участь захисника у кримінальних провадженнях, що стосуються:

-особливо тяжких злочинів;

-осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчинення кримінального правопорушення у віці до 18-ти років;

-осіб, щодо яких передбачається застосування примусових заходів виховного характеру;

-осіб, які внаслідок психічних чи фізичних вад не здатні повною мірою реалізувати свої права;

-осіб, які не володіють мовою, якою ведеться кримінальне провадження;

-осіб, щодо яких передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішується питання про їх застосування;

-реабілітації померлої особи.

Обирати захисника можна на власний розсуд, у такому випадку його послуги особа оплачує самостійно. До речі, брати участь в судовому розгляді може не один, а кілька (максимум 5) захисників одного обвинуваченого. Якщо бракує достатніх коштів для оплати юридичної допомоги захисника, одержувати таку допомогу можна безоплатно. Але у такому випадку особа не може обирати конкретного адвоката.

Згідно зі ст. 48 КПК України право залучати захисника до участі у кримінальному провадженні або змінювати його мають:

-підозрюваний;

-обвинувачений;

-законний представник підозрюваного або обвинуваченого;

-інші особи за проханням чи згодою підозрюваного або обвинуваченого.

Захисником у кримінальному провадженні може бути тільки адвокат - фізична особа, яка здійснює адвокатську діяльність на підставах та в порядку, передбаченому Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Інші учасники кримінального процесу, такі як потерпілий, свідок, також мають право залучати представника - особу, яка у кримінальному провадженні має право бути захисником, тобто адвоката. Представником юридичної особи, яка є потерпілим, може бути її керівник, інша особа, уповноважена законом або установчими документами, працівник юридичної особи за довіреністю, а також особа, яка має право бути захисником у кримінальному провадженні.

 

Джерело: Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Читайте нас у Facebook

©Прес-секретар суду