flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заява про видачу обмежувального припису

30 березня 2023, 10:28

Наше життя сповнене різноманітними подіями, які не завжди є радісними.

Інколи так трапляється, що жінка страждає  від насильства з боку свого чоловіка, або син завдає шкоди стареньким батькам.

Як заборонити кривднику контактувати з постраждалою особою, або взагалі заборонити перебувати у місці проживання разом із постраждалим?

Насамперед необхідно звернутися з заявою до підрозділів Національної поліції України з метою фіксування факту домашнього насильства, та з заявою на видачу термінового заборонного припису.

Також Ви можете звернутися до суду з заявою про видачу обмежувального припису.

Обмежувальний припис стосовно кривдника - встановлений у судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.

Заява про видачу обмежувального припису подається до суду за місцем проживання (перебування) особи, яка постраждала від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а якщо зазначена особа перебуває у закладі, що належить до загальних чи спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, - за місцезнаходженням цього закладу.

Акцентуємо, що в заяві обов’язково слід зазначити обставини, що свідчать про необхідність видачі судом обмежувального припису, та до заяви мають бути додані докази, наприклад:

- копії заяв про звернення до поліції;

- повідомлення про звернення до закладів охорони здоров'я;

- аудіо- або відеодокази;

- роздруківка листування тощо.

Варто зазначити, що у справах про видачу обмежувального припису судовий збір не сплачується.

Зверніть увагу, справа про видачу обмежувального припису розглядається судом за участю заявника та заінтересованих осіб. У разі якщо участь заявника становить загрозу подальшої дискримінації чи насильства для нього, справа може розглядатися без його участі.

Суд розглядає справу про видачу обмежувального припису не пізніше 72 годин після надходження заяви про видачу обмежувального припису до суду.

Обмежувальний припис видається на строк від одного до шести місяців.

Рішення суду про видачу обмежувального припису підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє його виконання.

 

Читайте нас у Facebook

©Прес-секретар суду

СЛАВА УКРАЇНІ !!!