flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дізнайся про суд більше!

15 березня 2012, 15:47

Що слід знати про судову систему?

Частина 1 статті 124 Конституції України передбачає, що правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. В державі не можуть бути утворенні та діяти будь-які інші органи із судовими повноваженнями.

Судочинство в Україні здійснюється Конституційним судом України та судами загальної юрисдикції. Система судів загальної юрисдикції в Україні будується на принципах територіальності та спеціалізації. Найвищим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний суд України. Також на території України діють апеляційні та місцеві суди. Принцип територіальності означає, що особа може звернутися до суду, максимально наближеного до місця її місцезнаходження (проживання). Це може бути, наприклад, районний, районний у місті, міський, або міськрайонний суд.

Крім загальних судів, відповідно до принципу спеціалізації діють адміністративні і господарські суди.

Правосуддя здійснюється суддею, який повинен відповідати передбаченим законом кваліфікаційним вимогам, та призначений на цю посаду відповідно до встановлених законодавством процедур.
 

Місцеві суди

Найбільш численну та найбільш завантажену ланку судової системи держави складають місцеві суди. Місцевими загальними судами є районні, районні у містах, міські та міськрайонні суди, а також військові суди гарнізонів, господарські
суди АРК Крим, областей, міст Києва та Севастополя, а місцевими адміністративними судами є окружні суди, що утворюються в округах відповідно до указу Президента України.

Місцевий суд складається з суддів місцевого суду, голови суду та заступника голови суду.

Місцеві суди розглядають:

-    цивільні справи;

-    кримінальні справи;

-    справи про адміністративні правопорушення;

-  адміністративні справи, які стосуються оскарження рішень та дій чи бездіяльності органів місцевого самоврядування, їхніх посадових та службових осіб.

До місцевого суду слід звертатись у справах щодо порушення майнових та особистих немайнових прав (спадкові справи, справи про захист честі та гідності тощо), а також у справах щодо оскарження рішень органів місцевого самоврядування та рішення міських, сільських, селищних голів.

У разі порушення своїх вищезазначених прав слід звертатись до місцевого суду з позовною заявою. Така заява реєструється у суді і передається відповідно визначеному судді до розгляду.

Від того, чи правильно буде складено вашу заяву, залежить подальший хід розгляду справи. Тому перед написанням цього документу слід ретельно ознайомитись з законодавством або звернутись за допомогою фахового юриста.

Позовна заява повинна містити такі обов'язкові елементи:

-    найменування та адреса суду до якого подається заява;

-    прізвище, ім'я та по-батькові позивача та відповідача, а також їх поштова адреса (контакти).

-    чітко викладений зміст позовних вимог;

-    ціна позову;

-    виклад обставин справи, із зазначенням

доказів;

-    перелік документів, які додаються до

заяви.

- підпис позивача та дата,

Також до позовної заяви слід додати квитанцію про сплату мита та витрат на інформаційно технічне забезпечення розгляду справи.

Позовну заяву до суду можна подати особисто, або направити поштою рекомендованим листом із повідомленням про вручення.

Про відкриття провадження або про відмову у відкритті провадження суддя постановляє ухвалу. На судові засідання особу суд запрошує шляхом направлення їй судової повістки.

У разі неможливості самостійно захищати свої інтереси Ви можете звернутись за фаховою правовою допомогою. Таку допомогу можна отримати, звернувшись до адвокатів, адвокатських об'єднань, професійних юристів або правозахисних громадських організацій, які надають безоплатну правову допомогу. Бути Вашими представниками у цивільному процесі також можуть бути Ваші родичі або опікуни чи піклувальники.

Для того, аби більш ефективно захистити свої порушені права у суді слід ознайомитись з такими нормативними документами:

1)    Конституція України. Розділ VIII

2)    Закон України «Про судоустрій України» від 07.02.2002р. № 3018 - III

3)    Цивільний кодекс України від 16.01.2003р. № 435 - IV

4)    Цивільний процесуальний кодекс України від 18.03.2004р. № 1618 - IV

5)    Господарський кодекс України від 16.01.2003р. № 436 - IV

6)    Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84р. № 8074-10

7)    Кодекс адміністративного судочинства України від 06.07.2005р. № 2747 - IV

8)    Кримінальний кодекс України від 05.04.2001р. № 2341- III